Social Icons

Monday, 2 April 2018

BERPUASA DAN BERSAHUR DENGAN SET IBU HAMIL SHAKLEE

Assalamualaikum & Selamat pagi.

Hari ni, 15 Rejab 1439H.

Ini bermakna lagi 1 bulan 15 hari untuk kita semua umat islam akan berpuasa di bulan Ramadhan menyambut kedatangan Ramadhan Al-Mubarak.

Sudah bersediakah kita?

Ramadhan tahun ini, Ramadhan pertama saya berpuasa sebagai ibu yang menyusukan anak sepenuhnya.

Tahun lepas, berpuasa dalam keadaan sarat mengandung. Alhamdulillah, dapat berpuasa penuh dan menunaikan solat sunat terawih bersama keluarga.

Dalam rasa risau tak larat dan lapar. Berjaya juga. Yang penting wajib bersahur untuk ibu mengandung walau ia hanya sunat kalau dikerjakan.

Tapi, sunat bangun bersahur amat lah besar ganjarannya kepada kita.

Hurmm.. bagaimana tahun ni, pula?

Macam tahun lepas, saya berusaha untuk berpuasa sunat di bulan Rejab dan Syaaban. Namun satu hari pun tak de yang berjaya.

Konon-konon nak persiapkan diri. Al-maklum lah saya ni ada sejarah gastrik yang teruk.

Sekarang dah 15 Rejab.

Satu hari berlalu pun belum berjaya puasa sunat. Huhuhu.

Ya Allah, semoga diri ini kuat, mampu untuk berpuasa penuh lagi tahun ini tanpa keuzuran, rasa lapar dan menjejaskan production susu untuk baby Azzahra.

Tidak lupa dititipkan doa buat kalian ibu-ibu mengandung dan menyusukan anak kecil.

Sedikit tips saya kongsikan di sini apa yang saya amalkan semasa berpuasa tahun lepas sebagai ibu mengandung GDM yang berisiko tinggi :

FYI, ibu GDM jadual puasanya sedikit berbeza. Saya still amalkan diet control sebab 2 minggu sekali kena ambil darah.

Malam selepas berbuka perut mesti dah penuh. Masa sangat pendek untuk mengketedarah. Hehehe.

Selesai terawih dalam jam 10 malam.

Mata dah ngantok. Balik rumah dah penat.

Tahun lepas banyak hari berbuka di rumah SIL (Sister In Law) bersama MIL (Mother In Law). Jadi sebelum balik, kadang tapau makanan siap-siap. 

(Bukan selalu. Banyak hari masak sendiri masa sahur).

Jadi bersahur nanti, panaskan je lauk tadi.

Kalau terlewat bangun, makan je yang sejuk tu. Telan kurma 3 biji sorang dan vitamin masing-masing.

[Wajib makan vitalea, B complex, SR Vita C, ESP, Omega dan Ostematrix (malam)]

Sebelum tidur, pastikan nasik dah ditanak. Kalau tak, jawapnya makan lauk je lah.

Biasa masa bersahur, perut tak mampu nak makan banyak walau kita perlu bekalan tenaga lebih di siang hari berbanding malam.

Seksa jugak lah nak menghabiskan makanan.

Tapi.. bila fikir baby dalam perut. Digagahkan diri untuk bersahur. Nanti, ada pulak masuk dapur bukak periuk sebab pedih perut.

Alhamdulillah. Dipermudahkan olehNya.

Selamat beramal dan mencuba.

Photo : Ramadhan tahun lepas.

Jom! whatsapp Kinah laju-laju 019-9164276 untuk bekalan Set Ibu Hamil dan Menyusu Shaklee di bulan puasa.

Fast Action ! Fast Result !

Sekian, wassalam.

Salam Sayang, Salam Bahagia.

"Think Positive & Keep Smiling, I'M Happy Working-At-Home-Mom."
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 
Hubungi Miss Sakinah
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies