Social Icons

Sunday, 9 July 2017

KISAH SEBELUM DISAHKAN IBU GDM (GESTATIONAL DIABETES MELLITUS)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Salam sihat dan salam bahagia buat semua. Terima kasih kerana sudi membaca kisah ini. Mungkin, anda juga sedang mengandung seperti saya.

Walau apa-pun saya doakan anda kaya dan berjaya. Kita semua dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab.

Dedulu.. ada customer tanya, apa Set vitamin untuk ibu GDM (Gestational Diabetes Mellitus)?


Saya tanya dia, tinggi ke bacaan?

Baby ok?

Semua saya tanya selagi saya mampu bertanya.

Masa tu, tak de experience macam mana GDM.

Apa yang saya tahu.. nak bantu customer selesaikan masalah dorang. Tak mahu silap advice. Penting untuk kita selidiki untuk memudahkan kedua belah pihak.

Just merujuk pada yang lebih berpengalaman dalam group Telegram Eksklusif kami. Dan sesuaikan dengan situasi customer.

Hurmm.. Kebetulan emak dan arwah ayah ada Diabetes. Boleh lah sikit-sikit selami masalah dorang.

Pada saya ragam ibu GDM dengan Diabetes biasa tak sama. Cuma cara nak kawal tu tetap sama.


Actually, dorang dah buat survey.

Cuma nak cari servis terbaik.

Sebab rata-rata datang tanya betul ke ESP, Vitalea, B Complex, SR Vita C elok untuk ibu GDM?

Apa fungsinya?

Boleh ke kalau ambil salah satu je?

Banyak sangat nak makan nie. Huhuhu..

Ada lagi ke vitamin lain?

Itu adalah persoalan-persoalan normal.

So, kita consult selagi termampu.

Selebihnya, kesihatan ibu dan bayi serahkan pada Allah yang menjaganya.

Alhamdulillah.. sekarang, saya sudah melalui fasa ibu hamil GDM.

Bukan mudah bila dah dapat title GDM.

Tak dapat mengelak prosedur nya.

Namun, ibu GDM boleh berusaha untuk diet control supaya tak kena inject insulin. InsyaAllah.. kesihatan bayi dalam kandungan terpelihara.

Menurut sharing sorang kakak yang beranak 4 dalam group kami.

Memang sepanjang hamil.. beliau tak terlepas dari GDM.

Kecuali anak dia yang ketiga bebas GDM.

Katanya, sekarang banyak kes bayi mati dalam perut.

Maybe, sebab tu peraturannya makin ketat. Si Ibu makan macam-macam, tak sedar effect pada anak.

Bila mengandung nie.. susah jugak nak mengelak dari control makan apa yang tak boleh makan.

Apa yang perlu kurang makan.

Sebab selera nak makan bukan boleh dihalang.

Just boleh tawakal.. doa dan beringat-ingat. Makan berpada-pada. Amalkan vitamin tambahan sedikit sebanyak, ia membantu ibu GDM.

Contoh macam, B Complex bantu bebaskan tenaga yang datang dari pemakanan si ibu tadi.

Biasa ibu GDM masalahnya pada kandungan glukose dalam darah. Insulin yang bantu tukar tenaga tu, tak banyak. Itu yang bila makan macam-macam yang tinggi karbo, gula, kurang serat.. bacaan mencanak tinggi plus stress tak cukup rehat atau kurang aktif. Makan buah tinggi kandungan glukose jadi tinggi.

Kadang kalau alahan lagi susah nak makan. Makanan yang tinggi gula tu lah satu-satu boleh masuk tekak.

Masa saya alahan.. kuat jugak minum air manis. Sedangkan, sebelum hamil.. tak suka pun. Roti tiap hari, pagi, tengah hari, petang, malam. Kalau makanan lain, muntah.

Pelik tapi benar.

Kena ambil darah itu, ini. Memang penat dari ibu yang hamil normal.

Ok.

Buat ibu-ibu GDM, jaga diri. Bertabah dan bersabar ye.

Kalau ada sesiapa nak dapatkan Set Vitamin Ibu GDM boleh hubungi saya melalui WhatsApp/ Telegram atau call sahaja no. nie : 019-916 4276 (SAKINAH).

Selamat Malam.

Salam Sayang, Salam Bahagia.

"Think Positive & Keep Smiling, I'M Happy Working-At-Home-Mom."
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 
Hubungi Miss Sakinah
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies