Social Icons

Saturday, 2 July 2016

TIPS BERJAYA DALAM SHAKLEE DAN APA JUA PERNIAGAAN

Assalamualaikum wbt..

Salam minda jutawan dan dermawan.

SHARING OLEH SEORANG MASTER DALAM SHAKLEE

Baru-baru ni, saya berkesempatan untuk interview, mohon tunjuk ajar dari seorang Master dalam Shaklee.


Saya bertanya bagaimana beliau manage bisnes shaklee nya di zaman GST, di zaman ekonomi negara tak masuk akal ini.

Dan di bawah ini, adalah sedikit hasil interview tersebut.

"Buat bisnes ni macam betul-betul saya punya bisnes. So, Saya akan terpaksa betul-betul JAGA.

Saya jumpa ramai orang dalam shaklee ni. Apa yang saya nampak, Hanya orang yang betul-betul JAGA Bisnes & Buat bisnes shaklee macam dia punya, Dia akan lebih mudah untuk berjaya berbanding orang lain.

Apa yang perlu di JAGA?

Jaga customer,
Jaga downline(ejen),
Jaga management,
Jaga hati kita dari kotoran,
Jaga hubungan sesama manusia (jangan menyusahkan orang)
Jaga hubungan dengan Allah.

Sebab, Ramai orang bila buat shaklee dia buat sambil lewa je. Ada customer nak beli, tapi dia duk harap upline yang tolong belikan.

Ada customer nak COD, tapi duk harap upline COD kan.

Postage pun upline yang POS kan.

Cuba kita pikir, kita keluarkan produk jenama kita sendiri.. Bukan ke kita sepatutnya buat semua benda yang saya sebut kat atas tu?

So, dalam shaklee juga perlu buat benda yang sama.

Tu baru bab customer,

Downline pulak perlu di bagi ilmu & motivasi. Yer, Tak semua yang akan dengar cakap. Tapi at least kita ada benda untuk bantu dia orang. Kalau dia orang yang tak nak ambik apa yang kita share, itu bukan masalah kita.

Sekurang-kurang nya kita dah cuba bantu dia, Kalau dia tak nak, tu maknanya Allah belum bukak hidayah lagi untuk dia. :)

Management :

Management ni boleh saya katakan macam strategi jugak. Kita perlu ada strategi dari jaga stok, pemasaran, money management dan lain lain.

Jaga Hati Dari Keladak.

Bab hati ni ramai orang failed.

Kalau customer lari kat SID lain dia cakap SID curi customer dia.

Ada apa-apa masalah duk tak puas hati merata.... cakap upline salah la, customer kurang ajar la, pesaing punya salah la. ada je salah sana sini yang dia nampak...

Sistem stuck masa beli online pun merungut macam macam.

Tu belum kira jenis dengki, khianat dan sebagainya...

Lagi satu, Hati ni perlu dijaga bukan masa dalam bisnes shaklee je. Dalam kehidupan seharian bersama orang sekeliling pun kena jaga...

Kot la dengki kat jiran sebelah sebab pakai kete baru.. kita jangan la duk baling taik lembu kat kete dia pulak.

Faham ke Faham? :)

Jaga hubungan sesama manusia..

Letakkan dalam diri tak suka nak menyusahkan orang lain. Selagi boleh selesaikan sendiri, kita buat sendiri je.

Bukan apa, takut sebab kita selalu menyusahkan orang, balasannya bisnes kita susah nak maju.

Dan lagi satu... PLEASE!!!! CUBA ELAKKAN BERHUTANG atau LAMBAT BAYAR HUTANG.

Sebab, downline-downline saya yang jenis suka berhutang & lambat bayar hutang ni memang REZEKI dia sempit sangat.

Buat berpuluh jenis bisnes pun tak berapa nak menjadi.. (INI KISAH BENAR).

Jaga hubungan dengan Allah.. Yang ni MESTI la kena jaga kan. Rezeki tu DIA yang bagi.

Apa yang penting jaga yang WAJIB betul-betul kalau yang sunat belum mampu buat.

Solat lah awal waktu... Kalau solat lambat-lambat, jangan marah pulak rezeki pun sampai lambat yer... :)

Okay tu je kot tips dari saya..

Oh ya... apa pun, kena percaya pada REZEKI. Sebab, rezeki tak pernah salah Alamat."

#CreditToJutawanAkhirat
#MasterInShaklee
#Master2016

Jom! Grab promosi Vivix bulan ini untuk ayah, mama, mak mertua, abang, tok, pak mertua dan percuma untuk anda.
Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.

"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 
Hubungi Cinta Hati SMS
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies