Social Icons

Saturday, 2 May 2015

5 TIPS PENGURUSAN MASA YANG BIJAK

Assalamuaalaikum wbt..

SMS doakan semoga pengunjung blog Cinta Hati Sakinah sentiasa dirahmati dan diberkati Allah SWT dunia dan akhirat.

InsyaAllah.

Alhamdulillah, hari ini adalah hari ketiga SMS bersiaran dari Wisma MCA.

Syukur, 2 hari lepas yang penuh dengan makna dan sarat dengan ilmu untuk manfaat bersama sahabat.

InsyaAllah, akan saya kongsikan nanti.

Hari nie, saya nak sharing mengenai Tips pengurusan masa.

5 TIPS PENGURUSAN MASA

Seringkali kita dikejar oleh masa yang tidak pernah berubah.

Kita manusia je, yang berubah.

Masa setiap orang tetap sama iaitu 24 jam.

Tiada lebih atau kurang.

Yang membezakannya ialah cara kita uruskan masa itu

Nak ke nak.

Ok, 

5 TIPS PENGURUSAN MASA TIRU GAYA SMS

1. Perkara pertama adalah Tulis dan senaraikan apa kerja dan perkara yang ingin anda lakukan hari ini di atas kertas atau white board.

2. Susun mengikut keutamaan.

Contoh :

- Nak tonton Maharaja lawak.
- Saksikan perlawanan bola sepak
- Memasak.
- Mengemas rumah.
- Membasuh baju.
- Mengambil anak dari sekolah.
- Mengulangkaji pelajaran.
- Beriadah bersama family.
- Tengok wayang.

So, utamakan yang mana wajib dan perlu.

Bagi saya maharaja lawak tak penting pun. Begitu jugak, perlawanan bola serta wayang.

Kita boleh dapat resultnya tanpa menonton.

If nak tonton, jugak.. cuba arrange kan hari lain. Sekarang kan, banyak siaran ulangan. So, tiada masalah jika terlepas.

Tetap boleh ditonton.

My advise, buatlah sesuatu perkara itu yang mendatangkan faedah kepada diri, keluarga dan agama.

3. Haa, Dah susun.. Tampal di tempat yang selalu kita lihat supaya kita tidak terleka.

Contoh peti ais atau ruang bekerja jika ada.

4. Bertindak dan Nekad untuk selesaikan tugasan ini, secepat dan sebaik yang mungkin.

Supaya kita akan ada lebihan masa lagi untuk perkara berfaedah yang lain.

5. Dah settle.. jangan lupa, semak. Mana taw, ada yang tercicir.

Kita bukannya malaikat.

Hehehe.

K, lah sahabat.

Diharapkan tips ini dapat membantu kelancaran tugasan harian anda di rumah mahupun di tempat kerja.

Sila SHARE jika anda rasa entry kali ini memberi manfaat kepada rakan-rakan kita di luar sana.

InsyaAllah.

SMS doakan semoga anda semua kaya dan berjaya.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam bahagia.


"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 
Hubungi Cinta Hati SMS 
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies