Social Icons

Tuesday, 24 March 2015

PENTING !! 5 KESAN GST KEPADA IBU BAPA YANG WAJIB DIAMBIL TAHU

Assalamualaikum dan selamat pagi semua :-)

Alhamdulillah, masih dapat bersua kembali bersama sahabat pengunjung blog Cinta Hati Sakinah pada pagi ini.

Saya doakan anda semua sentiasa di bawah lembayung rahmat dan berkat Allah SWT.

InsyaAllah.

5 KESAN GST KEPADA IBU BAPA

Hari ini, saya nak kongsikan 5 perkara yang perlu diambil tahu oleh semua ibu bapa seluruh Malaysia.

Wajib !! ambil tahu. Hehehe. (Pandai-pandai SMS buat hukum sendiri).

Kita sudah sedia maklum akan perlaksanaan GST pada 1 April 2015 nanti. Lagi beberapa hari je tinggal. Huhuhu.

GST !!

Arrgggghhh !!

Saya yakin, pasti ramai yang tidak bersetuju dengan GST.

100% saya yakin kerana rata-rata rakyat Malaysia berpendapatan kurang dari RM3 000 dan ke bawah.

Mungkin, ianya sangat banyak bagi seorang pelajar ataupun remaja di luar sana.

Tetapi, lain pula kepada mereka yang sudah berkeluarga mahupun sedang merancang akan berkeluarga.

Kerana segala perbelanjaan isi rumah akan meningkat sebanyak 6%.

Benarkah?

Mari kita lihat logiknya kata-kata, saya.

DI MANA GST ??

Dimanakah belanja anda?
Ramai ibu bapa mula mengambil langkah yang bijak. Mereka menghubungi saya untuk dapatkan khidmat nasihat dan pandangan apakah yang harus mereka lakukan.

Saya tiada masalah. Saya sentiasa memberi jalan dan peluang kepada sesiapa yang ingin dibantu.

Kecian dorang. Kecian mereka yang belum bertindak.

Alhamdulillah dan tahniah, kepada ibu bapa yang berani membuat perubahan hidup untuk menjana ekonomi keluarga.

Kita semua bukannya sesiapa. Tetapi, kita semua adalah siapa kepada keluarga kita. Tunjang pembangunan dan ekonomi keluarga.

Are you READY?
Kerana perbelanjaan di bawah, membuatkan mereka berubah:

1. Memikirkan kandungan yang makin membesar menanti masa.

Ibu mengandung perlukan belanja yang banyak.
2. Memikirkan belanja anak-anak yang bakal dilahirkan.

Anak permata hati. Sudah pasti ingin berikan yang terbaik kepada mereka.
3. Ada jugak yang memikirkan keperluan anak yang baru nak membesar seperti susu, lampin, ubat-ubatan, makanan dorang dan banyak lagi.

Susu formula paling kurang RM50 sebulan. Lampin pakai buang RM50 paling jimat.

Upah pengasuh lagi. Seorang anak RM300. Ibu dengan bapa bekerja sampai lewat malam. Terpaksa tambah belanja upah sebab tak mampu nak pulang awal.

Huhuhu.

Makin membesar.. belanja makin banyak.
4. Dah besar.. nak kena hantar ke sekolah untuk berikan didikan yang terbaik. Tapi, bukan semua orang mampu berikan didikan terbaik untuk anak-anaknya kerana kesempitan hidup.

Belanja anak-anak pra-persekolahan.
5. Belanja anak-anak yang sekolah rendah dan menengah pun, perlu diusahakan.

Belanja sekolah rendah dan menengah. Ini, belum masuk lagi yang pengajian lebih tinggi.
So, bila dah start GST nanti.. Perbelanjaan bulanan sebanyak RM2700 (Contoh) akan meningkat sebanyak 6%.


Maka, ibu bapa perlu sediakan RM2700 + RM162 (6%) = RM2 862.

Mana pulak, nak cari lagi RM162? Takkan nak cut perbelanjaan?

Nak tak nak.. at the end, kena jugak mencari belanja tambahan.

Sebagai ibu bapa, kita cuba berikan yang terbaik kepada mereka. Sehingga sanggup tidak makan. Asalkan anak-anak sentiasa bahagia. Tapi, sampai bila?

Sanggup pulang lewat malam kerana mencari nafkah lebih menyara keluarga.

Rupanya, mereka silap. Kerja makan gaji, sampai bila takkan cukup. Melainkan mereka berniaga. 

Anda akan mempunyai masa bersama keluarga dan wang untuk menyara keluarga.

Berniagalah sahabat.. sementara keadaan masih terkawal.

Carilah mentor dan ilmu serta perniagaan yang betul supaya anda tidak membuat silap. Mereka yang gagal.. kerana mereka, tiada ilmu dan tiada mentor untuk berniaga. Ini memang kesilapan besar, kalau anda pun lakukannya.

Terang lagi bersuluh, saya katakan...

Carilah ILMU berniaga yang ada jaminan dunia dan akhirat.
Carilah MENTOR yang betul.

Cam mna, tue?

Saya ada sesuatu yang mungkin akan merubah hidup anda. Ebook PERCUMA !!

Download baca ebook di bawah yang amat-amat memberi sumber inspirasi dan motivasi kepada kita semua. Rugi kalau anda abaikan dan sia-siakannya. Kerana saya tahu.. anda amat memerlukan ebook ini :-)
Ok, lah sahabat. Saya doakan anda semua kaya dan berjaya dunia dan akhirat.

Sebenarnya, saya ada cerita baru tahu pasal GST. Kisah benar. Tapi, biar dulu lah. Saya akan ceritakan di lain entry :-)

Sila SHARE jika anda rasa entry ini, memberi MANFAAT kepada mereka di luar sana.

InsyaAllah.

Salam Sayang,
Salam Bahagia.


"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 
Hubungi Cinta Hati SMS 
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com
FB : Sakinah Mat Said

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies