Social Icons

Tuesday, 3 March 2015

PENTING !! " DOWN-SIZING " ATASI KRISIS EKONOMI MENUJU GST

Assalamualaikum dan selamat pagi :-)

Apa khabar anda semua hari ini?

SMS doakan sahabat pengunjung blog Cinta Hati Sakinah sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat, bahagia dan berjaya di samping keluarga tersayang.

InsyaAllah.

Topik yang nak dikongsikan hari ini, adalah mengenai kesan menuju ke arah pelaksanaan GST.

GST !!!!


Apa GST nie? Ianya adalah singkatan kepada Goods And Services Tax (GST).

Mesti anda semua sedia maklum akan pelaksanaan GST ini, kan. Sekarang, kita boleh mendengarnya setiap hari di media TV, banner atau signboard di bandar-bandar berdekatan.

Ada syarat-syarat tertentu yang akan mengakibatkan 1001 kemungkinan berlaku kenaikan harga dalam perbelanjaan harian pengguna, sales dan mana-mana company.

Pihak swasta dan kerajaan pun turut merasakan kesannya.

Memandangkan saya berada dalam dunia perniagaan dan dikelilingi oleh rakan-rakan niaga dan usahawan yang berjaya.. isu ini, dah lama kami bincangkan. Bertukar-tukar pendapat untuk merancang strategi masing-masing sebelum April 2015.

Cuma hari nie, baru berkesempatan saya kongsikan dengan anda semua. Alhamdulillah, mudahnya bisnes.. jika kita tahu caranya.

Untuk hari nie, saya just nak highlight mengenai isu "Down-Sizing" yang ramai belum tahu. Huhuhu..

Kecian.

APA KAITAN DOWN- SIZING DENGAN GST !!

"Down-sizing" merupakan satu aktiviti pengecilan yang dilakukan oleh sesebuah badan agensi atau company-company besar terhadap operasi syarikat.



Contohnya, ada yang melakukan pergabungan syarikat A dengan syarikat B untuk membentuk syarikat baru iaitu syarikat AB ataupun dalam diam dan nyata mereka mengatur program Volunteer Separate Scheme (VSS).

Jika berlaku usahasama ini, maka kesannya.. amat ketara kepada pekerja. Bagi mengurangkan kos operasi dan perbelanjaan syarikat.. akan ada pekerja-pekerja yang bakal menerima surat cinta dari majikan.

Nak ke Nak?

Saya yakin... tiada siapa yang harapkan surat cinta itu.

Setiap hari, saya mendengar rungutan rakan-rakan di laman sosial akan kenaikan harga minyak, barang mahal.. gaji murah. Gaji belum masuk. Gaji tak cukup. Macam-macam, lah dorang merungut.

Tapi, tak mahu bertindak. Lagi, kecian.

Cam mana nak mengelak dari ini berlaku, ya.

Nasihat saya, kepada anda semua :

Bekerjalah bersungguh-sungguh. Kiranya, jaga performance anda dalam company. Berikan perkhidmatan yang teeerrrrrbaik sehingga anda dinaikkan pangkat atau gaji.

Seronok kan, kalau bekerja cam nak pecah kepala.. dapat naik pangkat dan dapat pulak extra gaji 5 angka ( RM XX XXX ).

Wow !! Seronok ke seronokMestilah, seronok. Mahu tak seronok..

Alhamdulillah.

Jangan sampai jadi seperti saya. Walaupun, dah perform.. Tapi, tetap kena terminate! (Boleh baca DI SINI).

Ha'.. Mudah ke nak dapat gaji 5 angka tue. Huhuhu..

Dah cam tue, nak buat cam mana lagi?

Buatlah perubahan dalam hidup anda yang biasa-biasa kepada hidup luar biasa.

Dalam masa yang sama, belajarlah buat bisnes dengan betul.

Bisnes adalah peluang besar untuk kita berjaya, sebab selagi ada masalah.. selagi  itu peluang dan keperluan perniagaan sentiasa ada untuk mereka yang bijak berusaha dengan tunjuk ajar mentor dan ilmu perniagaan.

InsyaAllah.
" 9 PER 10 REZEKI ADALAH DARI PERNIAGAAN "
Jangan berniaga.. jika anda tiada ilmu. Boleh berniaga.. tapi, syaratnya mudah sahaja. Carilah mentor yang telah nyata berjaya.

Nasihat saya lagi.. elakkan dari bertanya dan berguru dengan orang yang tidak pernah berniaga. Mereka tidak pernah tahu apa yang ada dalam dunia perniagaan.

Kita tak mampu merubah ekonomi negara seorang diri. Tetapi, kita ada pilihan. Anda ada pilihan. Anda mampu ubah ekonomi diri dan keluarga anda.

UBAH EKONOMI ANDA SEKARANG !!
DOWNLOAD PERCUMA !!

Sampai bila nak bergantung kepada kerajaan atau pun company yang anytime je boleh sepak terajang anda seperti bola. Boleh julang anda seperti piala.

Seronok ke jadi seperti bola dan piala milik orang lain. Fikir-fikirkan dan renung-renungkan, sahabat.

Saya dah rasai dan saya harap anda tidak melalunya. Huhuhu.

K, lah. Sampai di sini, dulu sahabat.. kisah mengenai GST. Sehingga bertemu lagi, di lain entry yang semakin menarik :-)

SMS doakan semoga anda semua berjaya dan bahagia dunia dan akhirat walau dimana jua berada.

InsyaAllah.

Thanks for reading.

Sila LIKE dan SHARE sekiranya, anda rasa ia bermanfaat kepada rakan-rakan atau saudara-mara di luar sana.

Sekian, wassalam,
Salam Sayang, Salam Bahagia.


"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 
Hubungi Cinta Hati SMS 

019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com
FB : Sakinah Mat Said

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies