Social Icons

Sunday, 2 November 2014

RAHSIA BEST STUDENTS TANPA FAST FOOD!!

Gambar diambil tahun 2013
Assalamualaikum wbt..

Apa khabar sahabat? SMS mendoakan anda semua berada dibawah lindunganNya, diberkati dan bahagia dunia akhirat. 

Hari ini, SMS nak cerita pasal satu tugasan yang telah SMS berikan pada students tahun lepas. Masa SMS jadi teacher, kat tempat kerja lama.

Sekarang, tak ngajar dah lah.. SMS concentrate pada business je. Hidup kita perlu FOKUS. InsyaAllah mudah untuk berjaya sebagaimana yang dirancang. Selebihnya kita berserah kepada Allah SWT.
TUGASAN UNTUK RESEARCH PELAJAR

Mengimbau kembali kenangan lalu..

Jom!! Layan, perbualan di bawah:

Ok.
Hari ni, i nak you all continue research  minggu lepas, ya.
Bahan-bahan semua dah ada kan?
Dah seminggu, i distributed kat you all..
I tahu, you all semua bijak. So, no reasons kalau tak dapat bahan..
Nanti, i go thru one by one..
K?

Baiknya, dorang jawap..(Dalam hati, cuak..!!)

"Ok, teacher.. "

Kalau sahabat, nak tahu..

Tugasan yang diberi adalah berkaitan dengan Art & Culture.. So, skop nya amatlah luas dan bebas.. Cam mana? Senang ke senang? Memang senang, lah.. Pejam mata pun, boleh fikir.. Hehehe..

Memang lah boleh fikir. But, the best way is go to outsides & make their own research.. Thats why, SMS bagi duration semingggu.. Biar dorang pulun habis-habisan..

ART & CULTURE?? TAK FAHAM..


Sabar, ya.. SMS akan explain dengan lebih jelas lagi tentang topik ni di lain entry.

Kalau nak cerita pasal ART & CULTURE ni, satu malam pun takkan habis. Kalau kat kolej, satu semester taw untuk habiskan.

Ok, Jom!! kita tengok apa yang berlaku kat pelajar SMS..

Selepas 30minit discussion


Sampailah kat sorang pelajar nie, nama dia Nadia tapi terkenal dengan panggilan Along. Bagus budaknya.. Chinese looks.. Putih melepak.. Sepet-sepet mata.

Along buat research pasal FOOD..

Selepas discuss dengan dia :-)

WOW..!! Great, dear.. Good Job!! I like your styles.. Creative..
Tapi, i nak tanya 1 benda..
Mana you  dapat kotak nie?
Kat sini, tak de Kotak cam ginie.. Susah nak cari..
Kena pi ke bandar.. baru boleh dapat.
You kirim kat orang ke?

Along, dah mula risau dan cuak.. Gara-gara soalan yang SMS tanya.. 

Relax, lah dear.. I just tanya.. Sebab pelik. Bukan marah pun :-)

Along, pun story:

Cam ni, teacher..
3 hari lepas, housemate saya ada ke bandar dengan parents dia.
So, saya kirim lah sekali.. 
Tapi, sedih lah jugak teacher.. Sebab, saya mintak dia cari kotak lain..
Yang dia cari ini je..
Mmmm..(mood sedih)
Saya plan nak buat cam nie.. (Sambil present idea).

SMS pun jawap semula.

Tak pe, tak de masalah.. Boleh, je.. 
Yang penting, konsep you still sama.. 

Along cam ada nak cakap sesuatu..tapi, teragak-agak..

Sebenarkan teacher..
Housemate saya tue, tak kenal dan tak tahu pun pasal fast food nie..
Dia satu family, tak pernah makan pun..
Sebab tersalah beli apa yang saya pesan.

SMS teruja..

"WOW..!! Really..?? Amazing...!!"

Tambah Along lagi..

Ye, teacher.. Saya pun terkejut.
Mana ada orang zaman sekarang tak makan fast food.
Cam pelik, lak..
Kalau zaman dulu-dulu, boleh lah caya..
Cam tak logik je, kan..??
Saya pun, tanyalah dia..
Kenapa tak kenal?
Tak teringin ke, nak makan?
Cam lucu lak bila saya pi tanya dia pasal makanan..
Cam perisik. Hehehe..

Sahabat semua nak tahu.. Apa yang menarik pasal housemate si Along, nie?

Bila SMS sendiri bertanya dan siasat.. Baru lah SMS tahu apa yang menarik ada pada si gadis A yang juga merupakan the best students setiap semester kat kolej nie..

BEST STUDENTS TAK MAKAN FAST FOOD

Nak tahu apa rahsianya.. kenapa tak makan fast food?

Terima kasih, ya sahabat semua.. sebab masih setia untuk tahu apa rahsia budak bijak ini..

Korek punyer korek.. 

Hrmm..

Rupa-rupanya.. Dia satu keluarga amat titik beratkan pengambilan makanan. Dorang tak makan Fast Food (FF) Bagi dorang dan juga SMS sendiri pun sependapat.. FF nie, banyak buruk dari baiknya untuk jangka masa panjang.



FF boleh membawa kepada penyakit kanser atau barah.. Macam-macam lah barahnya. Barah payudara, Barah otak,  Barah Perut dan sebagainya. Ngeri kalau sape yang tahu.. Sayangnya, ramai yang tak tahu.. Main sedap, suap je..
Kanser Usus: SMS tak sanggup nak tunjuk contoh barah lain. ngeri sangat-sangat.
Sahabat boleh google untuk lihat gambar lebih lanjut,ya.
Kandungan garam dan serbuk perasa seperti MSG yang banyak pun, boleh membawa kepada penyakit tekanan darah tinggi dan juga lemah jantung serta obesiti.. Sekali sekala makan, tak pe.. Berhari-hari, jawapnya.. Fikir, lah sendiri..

Tak cukup dengan itu.. Ada perkara yang kita tak tahu.. Tak nampak, proses pembuatannya.. Takkanlah kita nak pi servey satu-satu kilang kan.. Tak de, kerja pulak.

Lagi pun, mana boleh masuk sebarangan ke kawasan terlarang. Melainkan pengesahan dari pihak JAKIM.. Tapi, setakat mana proses yang diluluskan.. Dorang tak de, pi ambil buat eksperimen untuk jangka masa berpuluh-puluh tahun.. Itu bukan bidang dorang..

Hasil dari maklumat yang SMS kaji dan pengalaman bersama pelajar-pelajar selama beberapa tahun dalam bidang pendidikan. Ini pengakuan mereka yang berjaya.. tapi, tak ramai anak-anak muda yang mengelak dari mengambil fast food.

"FF, kurang meyakinkan untuk kita semua. Lagi pun, saya rasa sihat.. Aktif dan bertenaga.. Mudah nak study makan makanan yang sihat dan berkhasiat ni, teacher. Kami pun ada amik supplement tambahan teacher.. Omega 3.. Memang bagus teacher.. "

Ok.. Not wonder BEST!! Student.. And not wonder dia tak berapa kenal FAST FOOD yang si Along request tue..


Itulah sedikit perkongsian dari budak bijak dan pandai.. Untuk makluman sahabat semua, si gadis A nie.. Memang Best students. Bukan dia sahaja..

Sebenarnya, ramai lagi anak-anak didik SMS yang bijak-bijak.. Cuma SMS ambil dia sebagai pedoman kita semua.

Oohh..!! Rindunya kat dorang.. Semoga dorang semua berbahagia dan berjaya walau dimana jua berada.

Apa ya, OMEGA 3 tue?
OMEGA terdapat dalam minyak ikan sahaja. 
Nantikan entry SMS yang seterusnya dalam episod MEGA NOVEMBER. InsyaAllah SMS akan berikan yang terbaik untuk manfaat sahabat semua dunia dan akhirat.

Sekiranya, sahabat sependapat dengan kami.. bolehlah tekan LIKE & SHARE di bawah untuk kesihatan dan kebahagiaan rakan-rakan dan keluarga tersayang.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.


"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."



Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan insan-insan tersayang?
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 


Hubungi Cinta Hati SMS untuk:-
FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
 
Shaklee ID : 1168494
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies