Social Icons

Saturday, 13 June 2015

22 CARA DIET TERBAIK !! PEMAKANAN RASULULLAH SAW

Assalamualaikum wbt..

SMS mendoakan semoga sahabat pengunjung blog sakinahms.blogspot.com sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat dan berbahagia selalu di samping insan-insan tersayang.

Kita semua dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab.

InsyaAllah.

22 CARA DIET PEMAKANAN RASULULLAH SAW

Nak diet..?? Tapi, gagal.

Nak diet..?? Tapi, ada masalah kesihatan.

Tahukah anda sebenarnya, kita telah diberi panduan amalan dan gaya hidup yang betul dan sihat mengikut sunnah. Iaitu sunnah Rasullah SAW.

Mari kita semak apa yang Rasulullah SAW suka amalkan yang boleh kita follow :-

1. Baginda SAW suka minum susu.

2. Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging, ayam ataupun ikan.

3. Rasulullah SAW melarang meminum susu bersama cuka.

4. Rasulullah SAW tidak makan ikan bersama daging, telur atau daun salad.

5. Rasulullah SAW memakan buah-buahan terlebih dahulu.

6. Rasulullah SAW biasa memakan bijirin seperti Habbatus Sawda’, barli dan oat.

7. Baginda SAW juga memakan roti yang diperbuat daripada gandum asli.

8. Buah tamar (kurma).

9. Nabi Muhammad SAW juga memakan buah-buahan lain seperti tembikai.

10. Rasulullah SAW juga menggemari sayuran dari jenis mentimun.

11. Nabi SAW juga menggalakkan pengambilan madu.

12. Rasulullah SAW sentiasa mengamalkan banyak meminum air.

13. Rasulullah SAW melarang manusia makan dengan banyak dan melampau.

14. Rasulullah SAW juga menyuruh menjamah secubit garam sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit dan ambil secolek lagi dengan jari manis tangan kanan setelah makan.

15. Baca Bismillah dan berdoa sebelum dan setelah makan. Cucilah tangan juga sebelum dan selepas makan.

16. Nabi SAW juga mengajar untuk kita makan dengan tangan kanan tanpa sudu, garfu ataupun chopstick.

17. Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan bukan makanan yang menunggu kita. Makan dan minum perlulah dalam keadaan duduk dan tidak berdiri.

Baik sekali makan keadaan duduk dengan menegakkan sebelah lutut sambil menekan perut.

18. Makan berjemaah bersama keluarga atau sahabat.

19. Rasulullah SAW melarang meninggalkan makan malam.

20. Elakkan kekenyangan sebelum tidur kerana ia berperangai seperti Firaun di samping mudah dipengaruhi syaitan. 

21. Berpuasa selama sebulan pada bulan Ramadhan dan disunatkan berpuasa pada hari-hari tertentu boleh menjamin kesihatan yang berkekalan sepanjang hayat.

22. Islam melarang penganutnya untuk meminum arak, memakan babi dan anjing serta keluarganya, binatang dan tumbuhan yang beracun, berbisa dan berbahaya. Dilarang juga memakan najis, (darah, nanah, air mazi dan sebagainya) serta serangga yang hidup melata, jijik lagi beracun.

Ok, sahabat.

Inilah ia 22 amalan Rasulullah SAW yang sepatutnya kita amalkan.

Sekarang, rakyat Malaysia ramai yang mempunyai penyakit yang pelik-pelik. Kita tengok dia makan sedap je. Sampai obesiti.. 

Jika zaman baginda SAW.. jarang sekali kita mendengar umat islam ditimpa penyakit yang melarat dan membawa maut sepeti barah dan juga kencing manis.

Bahkan, saya sendiri tidak pernah mendengar ada yang obesiti. Tapi, tak tahu lah kan.. kalau memang ada.

Jika ada pun.. tak de nya, seteruk cam zaman kita sekarang.

Actually, ini semua berpunca dari hati & perut.

Betul, betul..

Anda seorang yang Obesiti? SMS cadangkan anda baca ebook di bawah nie yang pasti memberi sesuatu kepada anda sama ada dari segi ilmu mahupun motivation.

DOWNLOAD PERCUMA SEKARANG !!
SMS doakan semoga anda semua sentiasa kaya jiwa, kaya kesihatan, kaya ilmu dan berbahagia hidup dunia dan akhirat.

InsyaAllah.

Sila SHARE jika anda rasa amalan ini sangat bagus untuk manfaat orang lain di luar sana.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.


"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
~Now Everyone Can Kurus~
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies