Social Icons

Saturday, 9 January 2016

3 FAKTOR UTAMA PENYEBAB KENCING MANIS DI MALAYSIA

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..

3 FAKTOR UTAMA PENYEBAB KENCING MANIS

Rakyat Malaysia semakin terancam.

1 daripada 5 rakyat malaysia disahkan menghidap kencing manis.

Individu yang berusia 30 tahun ke atas mempunyai risiko tinggi untuk diancam penyakit ini. Menurut kajian, sejak 10 tahun yang lalu.. peratusan kencing manis meningkat kepada 40% daripada 14.9%.

Fuh!! ngeri kan statistik ini.

Cam mana boleh terjadinya Kencing Manis atau Diabetes?

Mesti ramai yang tertanya-tanya..

Sepanjang penglibatan saya dalam dunia nutrisi tambahan.. saya dapati penghidap Kencing Manis susah nak jaga diri dorang. Dah cuba, macam-macam tapi tetap gagal.

Kenapa?

Salah satu faktor besar adalah tiada ilmu dan pendedahan kesihatan. Jika ke hospital pun.. doktor tak kan cerita cam mana proses ni berlaku. Normally, doktor nasihatkan jaga makan, jaga kebersihan diri, makan ubat dan cucuk insulin (jika perlu) ikut masa yang ditetapkan.

Maafkan, saya. Bukan nak jatuhkan credibility  seorang doktor.

Jika saya menjadi doktor pun, kemungkinan akan buat perkara yang sama jika pesakit saya tak bertanya. Sebab tugas saya merawat pesakit yang ramai. Melainkan ada sessi khidmat nasihat khas.

Kita sebagai doktor akan menasihat pesakit. Tapi, setakat manakah kesedaran itu kepada mereka?

Kuncinya di sini, adalah diri sendiri. Bukan salah doktor. Sebab doktor pun manusia biasa seperti kita.

So, sebelum terlambat. Mai saya kongsikan 3 faktor utama yang menyebabkan terjadinya Kencing Manis.

Sila take noted, ye.

Ianya sangat penting untuk kita dan keluarga kita.

PERTAMA

Obesiti - Malaysia merupakan negara yang tertinggi di Asia Tenggara mempunyai penghidap kencing manis . 44.2 rakyat Malaysia adalah OBESITI atau GEMUK.

Faktor Pemakanan yang tidak seimbang seperti kek, teh Tarik, donut, ais cream dll. Makanan ini akan meningkatkan kandungan gula berbanding insulin.

Kita disarankan oleh World Health Organization (WHO) supaya tidak mengambil lebih dari 10 sudu teh setiap hari. Tetapi, rakyat Malaysia puratanya mengambil 2 kali ganda (20 sudu) gula setiap hari.

KEDUA

Gaya hidup yang tidak aktif. Jarang bersenam. Atau dipanggil Sedentary Lifestyle. Mereka lebih banyak duduk kat depan Komputer/ televisyen/ dan sebagainya yang tidak memerlukan gerakan badan.

Sepatutnya, kita disarankan bersenam 5 kali seminggu. 30 minit setiap sessi untuk membakar lebihan lemak dan tenaga yang masuk ke dalam badan.

KETIGA

Penuaan – menyebabkan pengumpulan AGE protein. AGE ini menyebabkan komplikasi kencing manis seperti sakit buah pinggang, serangan jantung dan tekanan darah tinggi.

AGE protein terhasil bila gula berlebihan dalam badan kita bertidak balas dengan protein dalam badan.

Itu pentingnya, kita mengambil nutrisi tambahan (supplemen) bagi menghalang pengumpulan AGE tadi. Saya sarankan anda yang masih muda, supaya jadikan supplemen sebagai makanan tambahan bukan sebagai ubat dikala  sudah sakit.

Alhamdulillah, Vivix kami dah banyak membantu pesakit kencing manis dan juga penyakit-penyakit lain seperti di bawah.

Hubungi SMS : 0199164276 untuk Vivix Special bulan ini.
Hubungi SMS : 0199164276 untuk Vivix Special bulan ini.








Hurmmm..

Supplemen jugak membantu. Amalan gaya hidup yang sihat pun perlu diutamakan jugak.

Ada satu perkara yang saya perhatikan. Saya suka melihat masyarakat cina. Kalau di taman rekreasi kat sini penuh geng-geng dorang. Pak cik, Mak cik amoi berjogging tiap petang.

Orang melayu kebanyakkannya suka lepak di warung-warung kopi, kedai mamak, starbuck, kopitiam sambil perkena teh tarik kaw kaw dan nasik lemak, tak pun mee goreng mamak.

Huhuhu..

Perbezaan budaya sihat dan kurang sihat.

Ok, lah sahabat. Diharapkan dengan sedikit sharing ini dapat memberi persediaan dan pendedahan awal kepada kita semua.

SMS doakan semoga kita sentiasa kurus dan sihat agar dapat mempertingkatkan amal ibadat kepadaNya dunia dan akhirat.

Badan sihat, Jiwa Sihat, Hati Bahagia.
Keluarga Ceria dan Harmoni :-)

InsyaAllah.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.


Jom! grab vivix promosi untuk emak ayah kita.
*Sila SHARE, jika ada rasa entry kali ini bermanfaat kepada saudara-mara mahupun rakan-rakan kita di luar sana. Mudah-mudahan lebih ramai yang akan berubah ke arah hidup yang lebih bahagia.

"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
~Now Everyone Can Kurus~
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies