Social Icons

Friday, 6 May 2016

VITAMIN APA UNTUK ECZEMA?? FAREES PUN ADA ECZEMA

Assalamualaikum dan salam bahagia buat semua,

VITAMIN APA SESUAI UNTUK ECZEMA ANAK AKAK??

Ramai ibu-ibu tercari dan tertanya-tanya saya, apa penawar terbaik untuk rawat masalah Eczema anak mereka?

Mereka tak lena tidur, tak senang hati bila Eczema anak semakin teruk. Terutama bila si anak tersalah makan dan terdedah dengan cuaca panas.

Si anak merengek-rengek, tergaru-garu gatal.

Dah sapu ubat, tetap sama.

Kadang, dorang menangis meronta-ronta tak mahu sapu ubat.

Macam-macam cabaran kan.

Ok, saya teringat kisah Kak Maria yang ada masalah yang sama. Anak sulongnya, Farees pun ada Eczema.

KISAH ECZEMA FAREES ANAK KAK MARIA

Pada september 2015, saya berkesempatan buat pertama kali menuntut ilmu di rumah kak Maria di Keramat, KL. Kebetulan, dia dan suami balik bercuti untuk hadiri kelas SPA dan juga meeting.

So, saya stay di rumah mereka hampir seminggu.

Banyak perkara yang saya belajar, dan saya sempat melihat cam mana keadaan Farees yang dikatakan ada Eczema.

Ada sekali tu, saya bertanya kak Maria kenapa Farees makan tu je? Dia tak makan ke yang lain-lain (saya pun tak ingat apa benda. Yang pasti, dia tak makan apa yang saya makan. Hehehe..).

Raees (sepupu Farees), Farees dan adiknya Fateh.
Nampaknya, Farees boleh makan sosej.
Kak Maria pun bukak lah cerita yang Farees ni ada Eczema. Dia tak leh tersalah makan, nanti gatal-gatal allergic.

Ok.

"Sebenarnya, Farees dah mengalami Eczema atau Allergy sejak lahir.



Akak rasa, berkemungkinan besar ia berpunca daripada pemberian Susu Formula yang mengandungi susu lembu sejak hari pertama Farees dilahirkan.

Ini semua sebab akak 'jahil' tentang ilmu penyusuan ibu sewaktu melahirkan Farees.

Masa dalam pantang lagi, Farees selalu ada masalah ruam dan kulit kering terutama di bahagian peha, pelipat siku dan lutut, leher dan belakang badan.

Kalau tersalah makan sikit, memang naiklah Eczema nya. Paling teruk waktu tengah-tengah malam, Farees selalu tak lena tidur dan menangis sebab kegatalan.

Akak pun sama lah tak boleh tidur, so selalunya terpaksa beri Farees makan ubat tahan gatal supaya dia boleh tidur.

Bila dia dah pandai menggaru, Farees akan garu sampai berdarah dan kena infection. Bila dah infected, ambil masa berminggu-minggu juga nak baik.

Sebelum ni, doctor cuma beri ubat sapu yang ada steroid dan moisturizer. Pakai krim steroid memang cepat baik, tapi ia cuma sementara, sekejap je confirm akan berulang lagi.

Sejak akak tahu yang ubat sapu steroid tu tak bagus untuk long-term, akak cuba cari moisturizer yang dibuat dari 'natural-based'. Alhamdulillah, ada lah beberapa brand yang sesuai dengan Farees.

Kami kena pastikan kulitnya sentiasa lembab, sebab kekeringan tulah yang menyebabkan kegatalan. Natural-based moisturizer, harganya memang agak mahal. Dah lah kena pakai hari-hari, so memang high maintenance lah.

BUAT ALLERGY TEST 4 TAHUN YANG LALU

Pada Oktober 2012, Akak dengan abang pun buat keputusan untuk melakukan RAST Test (Radioallergosorbent test) untuk mengenal pasti punca allergy Farees. Kesian Farees nangis-nangis kena cucuk ambil darah.

Kos masa tue, untuk semua allergy test adalah RM350 di Global Allergy Centre, Kuala Lumpur.

RAST TEST RESULTS:-

Highest Allergy (Class 6)
1) Dust Mites
2) Shrimp / Seafood

Medium Allergy (Class 2)
3) Chicken meat - kesian kan anak towkey ayam allergic kepada ayam
4) Ikan Bilis
5) Egg White
6) Cow's Milk
7) Peanut

Hurmm.... kecian, Farees.

Nampak tak betapa banyaknya benda yang Farees allergic. Banyak makanan favourite dia tak boleh makan.

Tapi bila makin besar, memang susah dah nak control makanan Farees, sebab dia dah pandai ambil sendiri.

Lepas makan benda yang dia allergic macam kek (favourite dia), maka tergaru-garulah Farees ni. Memang kesian sangat tengok.

VITAMIN SHAKLEE UNTUK KANAK-KANAK ECZEMA

Selepas itu, akak ada terbaca testimony tentang vitamin Shaklee yang sesuai untuk kanak-kanak yang mengalami Eczema dan Asthma.

Sejak March 2013, akak pun mula berikan Mealshakes, Omegaguard (fish oil), Vitalea Kids & Chewable vitamin C kepada Farees.

Syukur Alhamdulillah, selepas 3 bulan, memang ada nampak perubahan pada Farees. 

Sebelum ini, hampir setiap malam Farees akan terbangun dan menangis sebab kegatalan. Tapi sekarang dah jarang-jarang dia bangun sebab gatal.

Sebelum ini, bila salah makan je, contoh termakan kek yang diperbuat daripada telur, eczema Farees akan naik teruk. Kemudian akan ambil masa hampir seminggu untuk 'clear up'.

Sekarang ni, bila Eczema naik pun ia tak berapa teruk, dan dalam masa 1-2 hari dah pulih. Farees dah nampak perubahan yang sangat baik.

Syukur Alhamdulillah kerana Allah telah temukan Vitamin Shaklee yang membantu kami mengawal masalah Eczema Farees. "

Kini Farees dah berusia 7 tahun.

Mudah-mudahan dengan kisah ini dapat memberi jalan penyelesaian buat ibu-ibu dan anak-anak Eczema di luar sana.

InsyaAllah.

Hubungi saya dengan segera (Sakinah : 019-916 4276) jika anak anda mempunyai masalah yang sama. Jangan biarkan lama-lama. Kecian si kecil. Kita yang dewasa pun tak tertahan. Apatah lagi mereka. Huhuhu..

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.

WhatsApp : 019-916 4276 untuk dapat ebook Kisah Motivasi :
Sorry Boss!! Saya Terpaksa Berhenti Kerja ini Sekarang !!
Ebook yang sangat memberi inspirasi tinggi kepada semua pembacanya

memulakan perniagaan tanpa modal yang besar dan kilang atau bangunan kedai.

*Sila SHARE jika entry kali ini bermanfaat untuk saudara-mara dan jugak rakan-rakan kita di luar sana. Saya doakan anda Kaya, Bahagia dan Berjaya Dunia/Akhirat.
"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 
Hubungi Cinta Hati SMS
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies