Social Icons

Saturday, 13 December 2014

WAJIB, BACA...!!!! UNTUK SIAPA YANG NAK KURUS

Assalamualaikum wbt..

Apa khabar Sahabat Cinta Hati SMS?


SMS doakan anda semua sentiasa berada di bawah lindungan rahmat dan berkat dari Allah SWT.


Hari nie, SMS nak share sedikit rahsia dengan anda semua cara untuk KURUS.


PERKARA PENTING UNTUK TURUNKAN BERAT BADAN

Ramai orang tanya saya, apa rahsia saya berjaya KURUS?

"Kinah.. tolong, akak. Akak nak KURUS cam kinah jugak."

Ok.

Rahsianya, mudah je. Kena makan kerap.

kenapa kita perlu makan dengan lebih kerap? Bukan ke, makan kerap itu penyebab kita mudah untuk jadi GEMUK?


Hehe..

Dulu.. saya pun fikir perkara yang sama. Saya fikir dengan makan kerap, saya akan gemuk. Tak caya, sahabat boleh click DI SINI. Saya ada kongsi dalam entry yang lepas kekerapan saya makan sehari sebelum saya berjaya turunkan berat dengan mudah.

Alhamdulillah :-)

Mentor saya iaitu Master Firdaus merangkap Coach saya untuk turunkan berat badan selalu berpesan:
Master Firdaus sebelum dan selepas 
"Sakinah.. kalau you nak KURUS. Perkara penting yang you perlu tahu adalah faham bagaimana untuk tingkatkan kadar metabolisma badan."

Ini salah satu rahsia yang WAJIB!! anda tahu.

BAGAIMANA TINGKATKAN METABOLISMA BADAN?

Apakah Metabolisma?

Metabolisma ialah proses penukaran makanan kepada bentuk tenaga. Makanan yang tidak berjaya diproses akan disimpan menjadi lemak dan spare tyres yang tidak diundang. haha..

Sahabat,

Bila kita makan dengan lebih kerap.. otak akan hantar isyarat ke jantung supaya ia bergerak lebih laju dari kebiasaan.

Bila ada makanan, badan kita boleh bergerak dengan lebih pantas.

Maksud bergerak di sini.. jantung, paru-paru dan semua salur darah akan bergerak dengan lebih laju. Kesannya, badan kita akan membakar kalori dengan lebih tinggi dari biasa berbanding dengan mereka yang jarang-jarang makan.

Haa.. Kalau siapa-siapa yang jarang makan tue pulak. Otak akan hantar isyarat ke jantung.


Jantung kita mempunyai beribu-ribu saluran darah.
Dia akan cakap cam ni:

"Jantung.. Kau jalan perlahan-lahan sikit. Tuan kita nie, dia kurang makan. Kalau kau jalan laju-laju nanti dia dah tak makan. Kau yang penat. Then, tak boleh berfungsi dengan baik."

Kecian, kan..?


So, jangan pandang mudah dengan fungsi jantung dan otak kita untuk KURUS.

Otak sentiasa berfungsi memberi isyarat kepada sistem badan kita.
APA FUNGSI BADAN KITA

Fungsi badan kita, adalah memberi daya ketahanan lebih lama untuk hidup. That why, ada yang cakap.. Siapa yang tak breakfast akan lebih cepat tua dan juga pendek usia. hehe..

Cuba sahabat bayangkan:

Kita tersesat di dalam hutan selama beberapa hari. Tiada bekalan makanan.

Apa akan jadi.. bila kita tak makan beberapa hari?


Otak akan hantar isyarat kepada jantung:


"Jalan perlahan-lahan.. jangan laju-laju. Tuan kau tak makan."


Bila sistem badan kita jalan perlahan dan tak laju.. ia akan merendahkan metabolisma badan dan seterusnya kalori yang terbakar pun akan berkurang.. so, kita akan bertahan dengan lebih lama.


TAPI..


Jika kita makan dengan lebih kerap dalam kuantiti yang sedikit.. Lain pulak ceritanya. Akan banyak kalori yang terbakar disebabkan oleh jantung, paru-paru dan organ dalaman kita bergerak dengan lebih laju. 


See..



Patutlah dulu.. saya tiada masalah makan sekali sehari. Tak rasa lapar pun. Tak sedar yang sebenarnya sedang seksa diri sendiri secara halus. Kecian, badanku.. Huhu.. 

Nasib baik, jumpa dengan MFMS Group Fitness. Alhamdulillah, mereka banyak membantu saya untuk KURUS.
Disember 2013 - September 2014 - terkini (Disember 2014)
so, sahabat,

Kalau nak KURUS.. Wajib!! Makan dengan lebih kerap tetapi dalam kuantiti yang sedikit sahaja untuk tingkatkan metabolisma badan.

Amalkan hidangan pemakanan seimbang beserta dengan senaman.

Insya Allah anda terpaksa KURUS :-)


Sila like dan share sekiranya, sahabat rasa ia memberi manfaat kepada rakan-rakan anda di luar sana. Semoga sahabat Cinta Hati Sakinah sentiasa dipermudahkan segala urusan dan berjaya menjadi insan bertaqwa dunia dan akhirat.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.


"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
~Now Everyone Can Kurus~
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies