Social Icons

Saturday, 17 October 2015

5 TIPS KAWAL PERUT PEDIH YANG SEDANG GASTRIK

Assalamualaikum wbt..

SMS mendoakan semoga sahabat pengunjung blog SMS sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat dan berbahagia di samping keluarga tercinta.

Kita semua dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab.

InsyaAllah.

Anda sedang Gastrik?

SMS akan kongsikan 5 tips mudah yang boleh dipraktikkan oleh sesiapa sahaja yang sedang dalam keadaan pedih perut dan hulu hati (tanda-tanda gastrik sedang menyerang).

Ini bukan iklan Gaviscon taw. Hehehe..

Semoga ia bermanfaat untuk anda semua :-)

5 TIPS KAWAL DAN KURANGKAN KESAKITAN AKIBAT GASTRIK

Sebelum itu, anda boleh baca 4 Punca Utama terjadinya GASTRIK di sini.

Ok,

Biasanya, kalau gastrik kita memang dah tak boleh nak buat apa-apa melainkan makan ubat. Itulah kebiasaannya.

Betul, betul..

Tips nie, SMS selalu amalkan. Alhamdulillah, ianya berkesan.

LANGKAH 1

Bila sedang pedih dan sakit.. Sila duduk ikut keselesaan masing-masing.

Cam saya, sebaik-baiknya bersandar ataupun berbaring untuk relax kan perut.

LANGKAH 2

Bila perut dan relax. Sambil-sambil tue, kawal emosi dan jugak pernafasan.

Tarik nafas perlahan-lahan dan hembus dengan tenang (Try tengok senaman meditasi yoga).

LANGKAH 3

Mintak tolong sesiapa sediakan susu suam ataupun (ESP Soy Protein Isolate Powder).

If, tak de sesiapa.. terpaksa lah usahakan sendiri.

Yang pasti rest dulu sekejap dalam 15minit.

Cam sebelum nie, SMS pernah kena time tengah travel. Puncanya, stress, tersalah makan dan perubahan cuaca.

So, SMS cari lah mana-mana tempat sesuai untuk bersandar dan relax kan perut.

Alhamdulillah, ia tak hilang on the dot. Tapi, sakitnya semakin berkurang selepas makan.

LANGKAH 4

Selepas dah minum susu/ ESP, rehatkan badan dulu wat seketika.

If tak suka susu atau soya.. Boleh lah ambil apa-apa yang bersifat alkali buat sementara.

Tapi, bukan yang berangin taw. Biasa buah-buahan banyak yang berangin.

Melainkan tiada pilihan.

Lebih baik makan sedikit dari kepedihan.

LANGKAH 5

Bila dan tenang.. silalah makan ikut time.

Gastrik ni, pantang tersalah makan dan terlewat makan.

Ada angin kurang baik, ia akan menyerang.

Kalau angin baik, tak de masalah terlewat sikit. Sangat sensitive taw. Hehehe.

Makan pulak, dalam kuantiti yang sedikit. Bukan mengketedarah..

Semakin ramai sakit GASTRIK.
Beringat sikit, perut kita sedang merajuk.. So, kalau makan banyak.. Kita push dia bekerja lebih pulak. Lagilah, si perut ni akan mengamuk.

Pemilihan makanan kena betul.

No oily food.

OK.
Selamat mencuba.

SMS doakan semoga anda kembali sihat dan pulih sedia kala.

InsyaAllah.

*SHARE jika entry ni bermanfaat kepada saudara-mara atau rakan-rakan kita di luar sana.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.


"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
~Now Everyone Can Kurus~
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies