Social Icons

Thursday, 15 October 2015

PERHATIAN : BAHAYA KESAN SUPPLEMENT TAMBAHAN KEPADA BUAH PINGGANG KITA

Fahami konsep nutrisi tambahan.

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.

SMS mendoakan semoga sahabat pengunjung dan bloggers ke blog SMS sentiasa berada dalam keadaan sihat walafiat, ceria dan berbahagia di samping keluarga tercinta.

Kita semua dimasukkan ke dalam syurga tanpa dihisab.

Pernah dengar " Eh! Jangan makan nie. Bahaya kat buah pinggang kita nanti. Macam-macam kes dah berlaku".

Pernah?

Mesti pernah kan.

Memang betul pun..

Jangan risau.. SMS will share, bagaimana supplement atau nutrisi tambahan boleh membahayakan atau memudaratkan diri seseorang.

FAHAMI KONSEP SUPPLEMENT TAMBAHAN (NUTRISI TAMBAHAN)

Supplement ni, sebenarnya adalah Nutrisi tambahan.

Setiap Hari kita terdedah secara tak langsung dengan pencemaran, radikal-radikal bebas dan kimia yang tinggi dalam udara mahupun pemakanan.

Saya setuju jugak dengan pandangan sesetengah pihak, Ia boleh merosakkan buah pinggang (kidney) kita.

Tapi..

BAGAIMANA IA BOLEH MEMUDARATKAN BUAH PINGGANG KITA?

Ia cuma akan berlaku dengan izin Allah jika kita mengambil supplement yang tidak selamat, ada bahan kimia dan cara pengambilan yang tidak betul.

Pengambilan supplement (nutrisi tambahan) berasaskan protein berlebihan atau terlalu tinggi Index Glisemik (GI) boleh merosakkan buah pinggang kita.

Sebab buah pinggang ada had nya bila semakin meningkat usia (Semakin uzur jika tidak dijaga).

Jika dulu makan apa-apa pun tak memberi kesan, tapi sekarang terlebih protein sikit, bacaan gula dah meningkat naik (Kes Penghidap Kencing Manis).

Bukan setakat buah pinggang, semua sistem dalam badan boleh terganggu jika tersalah cara.

Itu bab protein..

Ada jugak kes yang konon-konon nya ambil supplement seperti Shaklee boleh membawa maut.

Ia bukan sebab supplement.

Tapi, cara aturan pemakanan supplement dan disiplin yang kurang betul.

Ada yang makan macam-macam jenis supplement. Ini amat membahayakan dari segi kesihatan dan keselamatan.

Saya yakin, sahabat SMS semua mesti dah baca macam-macam info kesihatan.

So, nutrisi bukan perkara asing lagi bagi kita.

Ia adalah zat daripada sumber makanan semulajadi. Bukan sahaja protein, banyak zat-zat dan vitamin-vitamin lain.

Kita pernah belajar semua tue di sekolah rendah pada suatu Masa dahulu.

Kalau anda masih ingat.

Ia sebenarnya, asas dalam kehidupan kita.

Cuma Hari ini, kita banyak dipengaruhi oleh lambakkan makanan terproses, sejukbeku dan fast food.

So, semua tue dah melalui pelbagai peringkat pemanasan dan juga suhu yang tinggi.

Not wonder ramai rakyat Malaysia hari ni semakin tidak Sihat.

Sebab, yang dimakan cuma saki-baki nutrisi dan lebihan Lemak serta bahan kimia yang memastikan makanan sedap dan tahan lebih lama.

Nasihat saya tak salah nak amalkan supplement. Bahkan saya lebih galakkan. (Cuba baca Di sini).

Cuma pastikan anda dapatkan ia dari pihak yang bertanggungjawab memberi consultation berterusan kepada anda.

Sedikit tips pengambilan supplement : Air kosong wajib ambil dalam kuantiti mencukupi mengikut keperluan badan (1 liter = 25kg).

So, fikir-fikirkan Dan Renung-renungkan.

SMS doakan semoga anda semua diberikan kesihatan yang berpanjangan dan berjaya dunia akhirat.

*Sila SHARE jika anda rasa entry ini bermanfaat kepada rakan kita di luar sana.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.

"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
~Now Everyone Can Kurus~
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies