Social Icons

Friday, 23 September 2016

TIPS SIHAT CREW NECK SAKINAH : PERBEZAAN % FAT LELAKI DAN WANITA

Credit to http://www.goodmeasuremeals.com/
PERBEZAAN % FAT LELAKI DAN WANITA

Kita nak kurus dan sihat kena ambil cakna kandungan peratusan lemak dalam badan. Ia juga boleh menjadi penanda aras tahap kesihatan kita selain timbangan berat badan dan ukur lilit yang ramai sedia maklum.

Jangan ada yang terkejut.

% Lelaki dan wanita tak sama taw. Sangat banyak perbezaannya.

Jom! kita semak % FAT WANITA terlebih dahulu :

Age 20 - 39 :

0% - 21% = Underfat
21.1% - 33% = Healthy
33.1% - 39% = Overfat
39.1% and above = Obese

Age 40 - 59 :

0% - 23% = Underfat
23.1% - 34% = Healthy
34.1% - 40% = Overfat
40.1% and above = Obese

Age 60 - 79 :

0% - 24% = Underfat
24.1% - 36% = Healthy
36.1% - 42% = Overfat
42.1% and above = Obese

Then, % FAT LELAKI PULA :

Age 20 - 39 :

0% - 8% = Underfat
8.1% - 20% = Healthy
20.1% - 25% = Overfat
25.1% and above = Obese

Age 40 - 59 :

0% - 11% = Underfat
11.1% - 22% = Healthy
22.1% - 28% = Overfat
28.1% and above = Obese

Age 60 - 79 :

0% - 13% = Underfat
13.1% - 25% = Healthy
25.1% - 30% = Overfat
30.1% and above = Obese

Fuh!! berbeza kan lelaki dan wanita.

Ini adalah kerana fungsi badan wanita tidak sama dengan lelaki dari segi hormonnya. Wanita memerlukan lemak sihat yang lebih untuk pertumbuhan ovulasi dan juga proses kehamilan, proses menopause.

Not wonder kalau kita lihat.. wanita lemaknya, akan lebih bertumpu di bahagian punggung, pinggul, peha dan pinggang berbanding lelaki akan ke perut.

Cer tengok chart, 22% bagi wanita 30 tahun baru dikira sihat. Tetapi, lelaki dah Overfat di usia yang sama.

Tapi, lelaki kalau dorang aktive.. Susah nak membuncit atau gemuk.

Papepun bergantung kepada amalan gaya hidup setiap individu.

Jom! analisis lemak masing-masing.

Cam mana nak tahu measurement nya?

Boleh guna penimbang digital yang lengkap dengan % total fat dan lain-lain sekali. Tiada penimbang boleh je ke mana-mana farmasi.

Atau kat pasar raya kan banyak penimbang yang masukkan coins tue.

Cuma saya kurang galakkan sebab maybe ada ralat. Ye lah, setiap hari berapa ramai yang duk panjat penimbang tue.

FYI, masa timbangan terbaik adalah sebaik bangkit dari tidur sebelum melakukan aktiviti harian seperti makan, mandi dan sewaktu dengannya.

Nasihat saya, lebih baik sediakan satu penimbang digital di rumah untuk kebaikan kita dan keluarga juga. Harga lebih kurang RM50-RM100 sahaja.


Yang lebih mahal dan berkualiti pun ada. RM200-RM500 setiap satu. Pilihan di tangan masing-masing.

All the best.

Note : Jom! daftar NECK Batch 21 sekarang ! Beri peluang kami bantu anda dapatkan berat badan ideal dan kekal sihat untuk keluarga, agama dan negara. Hubungi Sakinah : 019-9164276.

Sakinah,
Crew NECK anda,
Now Everyone Can Kurus (NECK),
sakinahms.blogspot.my

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies