Social Icons

Tuesday, 28 April 2015

JURUTERA BERPENGALAMAN TIDAK MAMPU BAGI RM50 KEPADA EMAK

Sharing Master Ira.
Assalamualaikum dan selamat pagi semua.

Alhamdulillah.

Bersua kita kembali dalam blog Cinta Hati Sakinah.

SMS doakan anda semua sentiasa berada dalam keadaan sihat, kaya dan berjaya walau di mana jua berada.

Aaaminn.

Pernah dengar orang cakap, orang belajar tinggi.. keluar Universiti nanti mesti, kerja besar. Gaji pun, besar.

Betul, betul..

Ye, saya setuju semua tue.

Memang itu yang saya bayangkan dulu-dulu.

Tapi, hakikat dan realiti hari ini tak sama cam dulu-dulu.

Mata wang kita semakin jatuh dan rendah.

Kenaikan harga barang lebih tinggi dari kenaikan gaji yang hanya bergerak berapa digit sahaja.

Ini kalau kerja tetap.

Kerja tak tetap cam saya sebelum nie.. mana ada kenaikan gaji.

Nama je, pensyarah.

Nama je, cikgu sekolah menengah lepasan first class degree.

Tapi, gaji bulanan tak sampai RM2 000 pun. Ini gaji saya sebelum mengajar di kolej swasta.

Sahabat..

Hari nie, saya bukan nak story pasal diri saya.

But!

I want to story and sharing about someone yang so special.

Kecil molek je orangnya.

Saya pulak nampak besar, Hehehe.
Saya kenal beliau pun melalui Shaklee.

JURUTERA HEBAT DAN BERPENGALAMAN TAK MAMPU BAGI BELANJA KEPADA EMAK AYAH

Baru-baru nie, saya ada menghadiri satu seminar Advance Business Building di Kuala Terengganu. (Boleh baca DI SINI).

Dalam seminar tue, ada satu sessi sharing oleh Master Ira.

SIAPA MASTER IRA

Beliau merupakan seorang bekas jurutera di sebuah syarikat Oil & Gas, Malaysia.

Jom! Baca sedikit perkongsian dari beliau yang pasti menyentap hati kita semua di pagi hari.

Menurut beliau, waktu dia belajar lagi.. memang dia akan bagi duit biasiswa untuk support family selepas tolak belanja semua cost yuran dan sedikit belanja belajar.

Dia tak pernah miss untuk memberi wang belanja kepada emak dan ayah sebab rasa tanggungjawabnya sebagai seorang anak yang sulong.

Beliau mempunyai ramai adik-adik kecil yang perlu ditanggung.

Manakala Emak dan ayahnya, hanya pekerja biasa.

Bukan dari family yang berada.

Bila dah bekerja, pun tetap sama,

Malah beliau tak pernah lupa untuk membantu ringankan beban keluarga.

Disangkakan selepas bekerja.. gaji seorang jurutera mampu untuk menyara family.

Rupanya dia silap.

Gaji hanya cukup-cukup makan.

Tambahan dia dah berkahwin dan mempunyai anak kecil.

Ada satu hari tue, dia rasa sedih sangat-sangat. Sedih, sebab tak mampu nak bagi pinjam duit kepada emaknya di kampung.

Katanya, Emak nak pinjam duit RM100. Emak sangat-sangat perlukan duit tue.

Sedang dalam tangannya, hanya ada RM10.

Dia kesal dan tersentap sendiri.

" Aku engineer.. Tapi, nak bagi duit kat emak pun tak boleh. Bukan banyak, pun. RM100 je, pun. "

Allahu akhbar..

Teruknya, sebagai seorang kakak sulong tak mampu bantu emak.

Namun, dia usahakan jugak bagi RM50 kepada emak.

Dia berfikir.. sampai, bila harus begini

Kerja penat sampai ke lewat malam.

Tak de masa bersama family.

Tak dapat nak bantu emak ayah.

Dia pasrah.

Kami semua terkedu seketika.. Menyeka air mata tersentap dan terharu dengan pengorbanan beliau.

Saya amat merasai tanggungjawab beliau kerana saya jugak mempunyai adik-adik yang masih kecil.

Arwah ayah saya hanya seorang peladang manakala emak seorang suri rumah.

DARI JURUTERA RESIGN MENJADI WORKING-AT-HOME-MOM (WAHM)

Sebagai seorang ibu beranak 3, Master Ira pun tidak lari dari masalah anak-anak.

Anaknya yang comel cam emak ayahnya.
Kadang, anak-anaknya tidak mahu ke sekolah.

Tak mahu ke rumah pengasuh.

Sedangkan dia perlu ke tempat kerja.

Sayu hati setiap kali terpaksa tinggalkan mereka dengan pengasuh.

Runtun jiwa bila memikirkan kurangnya masa dengan dorang.

Suaminya, pula selalu berada di laut. 

2 minggu sekali baru balik.

So, hidupnya amat mencabar sebagai ibu tanpa ayah di sisi.

Sehinggalah dia jatuh cinta dengan Shaklee.

Hidupnya, mula berubah.

Dia taw Shaklee produk yang bagus selepas consumenya sendiri.

Mula-mula dia cam kurang yakin.

Bila dah rasai dan dapat taw pulak boleh jana income.

Boleh resign dan jadi WAHM.. apa lagi.

Dia fokus lah.

Mula-mula buat part time.

Kemudian sekarang, dia terpaksa jadikan shaklee sebagai lifetime.

Husbandnya pun, dah resign.

Buat shaklee together-gether (suka-suki buat gandaan english sendiri).

Sekarang, income dorang dah 6 angka sebulan. Berganda-ganda lebih dari kerja jurutera dahulu.

Alhamdulillah.

Dia dapat memberi lebih kepada emak & ayahnya.

Malah, dia ada banyak masa dengan anak-anak yang sedang membesar dan perlukan kasih sayang serta perhatiannya.

Saya sendiri melihat cam mana caring and loving nya, Master Ira jaga anaknya walaupun sibuk berseminar.

Ini jugak lah yang saya suka pasal leader-leader saya.

Humble, muslimah dan family first.

Alhamdulillah.

Tahniah, kepada Master Ira.
DOWNLOAD PERCUMA SEKARANG !!
Semoga dengan apa yang SMS kongsikan ini dapat memberi inspirasi kepada anda semua di luar sana.

Sila SHARE jika ia bermanfaat kepada rakan-rakan atau saudara-mara anda.

SMS doakan semoga anda semua sentiasa memperolehi kebahagiaan dunia dan akhirat.

Aminn.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.


"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 
Hubungi Cinta Hati SMS 
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies