Social Icons

Thursday, 1 January 2015

TERAPI JIWA DAN MUHASABAH DIRI DEMI AMANAT YANG SATU

Assalamualaikum wbt..

Saat ini, jam telah menunjukkan berakhirnya detik-detik 2014.

Apa yang ada pada nilai digit?

Nampak cam simple je. Tapi, sesungguhnya tiap-tiap digit itu memberi impak yang amat besar kepada kita semua.

SMS nak mengajak sahabat Cinta Hati Sakinah, terapi jiwa dan muhasabah diri sedetik sempena tahun baru 2015.

Actually, ianya hanyalah nombor yang bertambah satu. Dari nilai satu ini lah, usia kita pun bertambah. Usia bumi pun bertambah. Suhu bumi pun bertambah. Tanggungjawab dan amanah pun bertambah.
Anak dan tanggungjawab pun bertambah.
Senang kata.. semualah bertambah. Hehe..

Tapi, kita juga perlu ingat! Di tiap pertambahan pasti ada pengurangan ataupun pengusutan.

Apa yang kurang?
Usia dan kesihatan semakin merosot.
Kecantikkan dan kesihatan semakin merosot dan berkurang jika tidak dijaga. Gaji pun kemungkinan akan berkurang sebab GST akan mula dilaksanakan. Silap hari bulan.. Kena buang kerja.

Apa GST nie? Betul, ke? Tunggu dan lihat.

Saya takkan sentuh pasal GST untuk 1 Januari nie. Kita story di lain entry pasal tue, ya sahabat. Kalau yang peka akan bertindak luar biasa sebelum diri sendiri terjerat. Haha..

Suka buat suspends taw, Sakinah nie. Buat cuak, je. Huhu..

TERAPI JIWA DAN MUHASABAH DIRI

2014 telah pergi meninggalkan sejarah.. Pelbagai suka dan duka, pahit manis yang telah dilalui. Kisah SMS.. Kisah Sahabat Cinta Hati SMS, Kisah Malaysia dan Kisah Dunia.

Allahukhbar...

Indahnya, kasih Illahi. Disebalik tiap-tiap kisah pasti ada hikmah dari-Nya. Percayalah sahabat.

Hanya insan-insan terpilih sahaja, yang layak untuk diuji. Kita semua sememangnya terpilih kerana kita ada amanat yang harus ditunaikan sebagai khalifah di muka bumi-Nya ini.

Amanat kita ialah Amar Makhruf Nahi Mungkar sebagaimana disebut dalam Surah Ali-imran 3: 110 ;

" Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia (kerana) kamu menyuruh melakukan kebaikan dan melarang daripada melakukan kemungkaran, serta kamu pula beriman kepada Allah. "

So, sama-samalah kita musahabah diri akan apa yang dah berlaku. Walaupun, satu dunia taw. Kita harus kuat, tabah dan sabar dengan ujian ini. Saya yakin anda mampu hadapinya kerana kita ada Allah bersama. InsyaAllah.

KESAN AMALKAN AMAR MAKRUF NAHI MUNGKAR

1. Kita dapat menegakkan hukum Allah SWT dan Syariat islam berdasarkan Al-Quran serta sunnah Rasulullah SAW.

Beramallah dengan mendalami ilmu agama dan kalam Allah iaitu berpegang kepada Al-Quran yang merupakan rukun iman yang keempat.

2. Gejala sosial seperti bohsia, pondan, lesbian, rogol, ragut, pembuangan bayi dapat diatasi.

Jujur saya katakan.. kami kaum perempuan rasa kurang selamat sekarang. Rasa terancam bila pondan bebas kemana-mana termasuk ke tandas awam.

Benarkah..?

Daripada pengalaman seorang sahabat, Maya (bukan nama sebenar)..

Beberapa bulan yang lepas, Maya pergi ke Shah Alam atas urusan kerja untuk bertemu rakan niaga (Puan Shima pun bukan nama sebenar). 

Tempat pertemuan adalah di medan selera berdekatan company Puan Shima. Sementara menunggu.. dia masuk ke dalam tandas awam untuk tunaikan hajat.

Suasana agak, crowded.. sebab hujung minggu.

Beberapa minit kemudian.. Maya terkejut, sebab ada perempuan seakan lelaki berpakaian seksi menyapa dia dengan suara lunak-lunak anak. Geli-geli, rasanya. 

Oh!! Apakah..? Siapakah mereka..? Cam mana mereka boleh masuk sesuka hati?

Mana privacy kami sebagai kaum wanita. Aurat kami berbeza dengan dorang. Dorang lelaki.. Bukan perempuan.

Nauzubillah..

Pejam celik.. pejam celik si Maya sebab terkejut dan tak percaya.

BAHAYA! BAHAYA!

Mungkin akan ada lelaki yang mengambil kesempatan ini. Siapa tahu..?

K, lah seterusnya,

3. Pembangunan masyarakat dan perkembangan ekonomi berjalan lancar dan terus pesat.

4. Keselamatan diri, keluarga, masyarakat dan negara terpelihara dan dilindungi. Saya suka melihat kepada negara Brunei.

Saya tak tahu apa yang menarik pasal dorang. Tapi, saya bercita-cita suatu hari nanti akan jejak ke sana melihat budaya dan tamadun mereka.

Doakan saya, ya sahabat.. agar berjaya bercuti ke sana. InsyaAllah.

5. Seterusnya, bila tunaikan amanat ini.. kita secara tidak langsung telah mengangkat martabat agama dan umat islam yang sebenar.

6. Secara generalnya, kita telah memelihara maruah, harta, keturunan dan hak individu serta hak awam.

Yelah, kalau maksiat berleluasa.. cam mana orang awam nak bersosial dan bermasyarakat? Bahaya, tue. Saya sendiri pun, akan jadi takut.

7. Banyak lagi kepentingan-kepentingan lain yang perlu kita tahu dan faham. Tengok kepada kejadian tahun 2014 yang penuh dengan ujian dan peringatan dari Allah SWT.

Allahuakhbar.. hina dan malunya kita sebagai penghutang dan pendusta di alam fana ini.

So, sahabat Cinta Hati SMS.. marilah kita terapi jiwa untuk hidup 2015 yang lebih mencabar dan bakal mengukir sejuta makna.

Jom! Tonton video di bawah :


Muhasabah diri setiap malam sebelum tidur membuatkan kita lebih bahagia dan tenang dalam menjalani kehidupan.

Sila like dan share sekiranya, sahabat rasa ia bermanfaat kepada rakan-rakan anda di luar sana. 

Semoga dengan 1 share anda mampu mewujudkan dan mengembalikan sebuah tamadun islam yang sebenar mengikut sunnah dan perintah Allah SWT Yang Esa.


Saya doakan sahabat Cinta Hati Sakinah sentiasa dipermudahkan segala urusan dan berjaya menjadi insan bertaqwa dunia dan akhirat.

Sekian, wassalam.
Salam Sayang, Salam Bahagia.

"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."

Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan insan-insan tersayang?
Ingin menjana pendapatan 3, 4, 5 angka sebulan dengan hanya duduk di rumah? 
Hubungi Cinta Hati SMS untuk:-


FREE CONSULTATION
AFFORDABLE PRICE and
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!
Shaklee ID : 1168494
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com
FB : Sakinah Mat Said


Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies