Social Icons

Thursday, 22 January 2015

60% KEMATIAN DUNIA BERPUNCA DARI NON-COMMUNICABLE DISEASES (NCD) !!

Assalamualaikum wbt..

Selamat pagi, semua :-)

SMS doakan sahabat semua dikurniakan kesihatan dan kebahagiaan yang berpanjangan dunia dan akhirat.

InsyaAllah.

Ok, hari ini saya nak kongsi sedikit info mengenai NCD.

NCD??

NCD adalah singkatan kepada Non-Communicable Diseases atau lebih mudah ialah Penyakit Tidak Berjangkit.


Cam mana, dapat bayang apakah penyakit tak berjangkit (NCD), nie?

Antara penyakitnya ialah Kencing Manis (Diabetes Mellitus), Lemah jantung, Drah tinggi dan banyak lagi.



Sahabat..

Menurut World Health Organization (WHO), 60% dari kematian adalah daripada NCD yang merupakan penyumbang terbesar dunia setiap tahun (35 juta).

Nauzubillah..


FAKTOR PENYUMBANG KEPADA NCD

Ramai orang Malaysia dan saya sendiri pun tidak taw, sebelum ini akan faktor NCD, nie. Sehinggalah keluarga terdekat sendiri meninggal dunia. Baca DI SINI.

1.  Tiada ilmu dan pendedahan tentang penyakit-penyakit ini.

2.  Keturunan

3.  Amalan Gaya Hidup

4.  Pemakanan 

5.  Usia

6.  Sikap dan juga Mentaliti

Jika kita, mempunyai ilmu pengetahuan akan kepentingan menjaga kesihatan diri dan keluarga.. InsyaAllah, faktor keturunan, amalan gaya hidup, cara pemakanan dan juga usia dapat diatasi.

Kerana dengan ilmu inilah, yang akan bantu kita berusaha untuk praktis kehidupan yang kebih sihat dan menyampaikan ilmu bermanfaat kepada orang lain.

Salah satu amalan gaya hidup rakyat Malaysia hari ini.
Selesa dengan badan besar..
Mentaliti juga mempengaruhi sikap seseorang individu.

"....Kalau dah sampai ajal, akan mati jugak! Tak perlu tunggu jaga kesihatan diri. So, sementara sihat nie.. makan lah, apa-apapun, nanti sakit tak boleh makan dah. "

Pernah dengar kata-kata cam nie? Atau anda sendiri yang selalu beranggapan seperti di atas?

Jangan sentap! ya. Hehehe..

Jangan Sentap!! taw
Setiap penyakit, pasti ada penawarnya.

Tapi, pilihan di tangan anda. Samada mencari penyakit atau mencegah dari menghidapi penyakit.

Mencegahlah sebelum Terkena, Merawat sebelum Makin Parah.

InsyaAllah.. Sahabat semua akan sihat, jika beramal dengan ilmu kesihatan yang sebenar.

Tak perlu tunggu jatuh sakit, baru nak beramal. Sudah terlambat, ya sahabat.
Jom! Download ebook di atas untuk menambah ilmu pengetahuan kita tentang amalan gaya hidup sihat.

Untuk makluman, sahabat semua.. Ebook ini telah terjual sebanyak 10 000 unit dalam masa 3 hari penerbitannya.

So, sesiapa yang masih berminat.. boleh hubungi saya sendiri, (Sakinah : 019-9164276).

Saya akan berikan secara percuma kepada sahabat dan pengunjung blog Cinta Hati Sakinah.

Sila LIKE dan SHARE sekiranya, anda rasa ia bermanfaat kepada rakan-rakan atau saudara-mara di luar sana.

SMS doakan sahabat Cinta Hati Sakinah sentiasa dipermudahkan segala urusan dan berjaya menjadi insan bertaqwa dunia dan akhirat.

Sekian, wassalam,
Salam Sayang, Salam Bahagia.

"Think Positive & Keep Smiling, Home Sweet Home."
~Now Everyone Can Kurus~
019-916 4276 [ Call, SMS, WhatsApp, Telegram ]
sakinahmatsaid@gmail.com

Apa Komen Anda

Google+ Followers

 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Kepakaran Saya:

Memberi khidmat kesihatan menyeluruh berasaskan amalan produk semulajadi, selamat & halal dengan keizinan Allah SWT. Setiap langganan vitamin dari kami, anda layak mendapat :-
- Jadual Makan Vitamin
- Konsultansi Percuma berterusan
- Jemputan ke group facebook exclusive
- Peluang menjana income dengan Shaklee
Whatsapp/ Telegram :- 019-916 4276
Emel : sakinahmatsaid@gmail.com

Rakan Blog

Disediakan oleh Zulfa Technologies. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my
 
Prepared by Zulfa Technologies